Herent


Herent   De website van de gemeente. Voor wat kan je terecht op het gemeentehuis? Verwijzingen naar de verschillende diensten en voor wat ze bevoegd zijn. Wat is de actualiteit in de gemeente, wat wordt gepland? Enz. Ook heel wat links naar verenigingen die actief zijn in de gemeente, naar handelaren en veel meer.


Herent in cijfers   Op Statbel, de officiële statistische dienst van België, kan je de gemeente in cijfers zien: de leeftijdspyramide (met verdeling volgens leeftijd en geslacht natuurlijk), beroepsbezigheid, gemiddeld inkomen, samenstelling gezinnen, urbanisatie, aantal mensen per nationaliteit enz....

 

Heemkunde Herent       Over de geschiedenis van Herent en de gebruiken van toen. Kijk naar bijzondere gebouwen vroeger en nu: die staan onder 'Erfgoed'. De werkgroep geeft ook een tijdschrift uit. Op deze website kan je ook de inhoudstafel van de vorige jaargangen bekijken. Voor amper 15€ per jaar ben je lid en ontvang je vier keer per jaar 'De Heembode' en de nieuwsbrief.


Stuurgroep Erfgoed Herent       Zeer volledige website over het materiële en niet-materiële erfgoed van Herent. Interessante teksten en publicaties. Maar ook veel beeldmateriaal met foto's van architectuur en landschappen. Met kaarten van vroeger en nu. Lijstje met bekende Herentenaren.

En de kalender met komende evenementen.


Waar met afval naartoe?    Een hele studie!   Afvalkalender ophaling.


De Wildeman   Uitstekende programmakeuze, blijkbaar meer bekend buiten Herent...


Rusthuis Betlehem    Ouderen blijven hier in hun eigen gemeente, als het thuis niet meer alleen kan.


Provincie Vlaams-Brabant   Niet alleen over welzijn en gezondheid, maar ook over wonen en milieu, vrije tijd en cultuur, toerisme, verkeer en mobiliteit, onderwijs, economie en landbouw.


Overstroming in Herent en Leuven. Wel in 1906...


Regen valt er de laatste dagen (weken) méér dan voldoende uit de hemel. Gelukkig niet zo hevig als tijdens de rampdag 14 mei 1906. Dus ook in Herent mogelijk.

Die dag zorgde een hevig onweer en wolkbreuk voor enorme schade in Herent, Bertem en de stad Leuven. Er vielen verschillende dodelijke slachtoffers te betreuren in de streek.
De regenmeter in Leuven bevatte 174 mm regen, maar deze waarde is lager dan de werkelijk gevallen hoeveelheid omdat er onvoldoende hagel werd opgevangen. Het KMI schat de hoeveelheid gevallen neerslag op minstens 200 mm in 3 uur en 15 minuten!!! Deze ramp zal bekend worden als  “Le cataclysme à Louvain”. Ongeveer evenveel water dus als bij de recente ramp in Wallonië.


In de vallei tussen de Keizersberg en de Roeselberg, waar later de E314 werd aangelegd, kon het water door de gemetselde duiker van het ‘Windgat’ niet snel genoeg wegvloeien. Er ontstond een ‘meer’ met een breedte van 18 m, 200 m lang en 6.5 m diep. De kolkende watermassa sleurde steenbrokken, berm en wegdek mee en vormde een diepe bres in de Mechelsesteenweg.

Na deze eerste rampvloed aan het Windgat kwam er nog een tweede watermassa toe op Herent, afkomstig van de Bovenberg tussen Bertem en Veltem. De watervloed vernielde over een grote afstand de Brusselsesteenweg en zette stukken van Veltem en Winksele onder water. Beken zoals de Hogebeek en de Lipsebeek traden buiten hun oevers. Het water overspoelde verderop de Mechelsesteenweg en veroorzaakte een grote overstroming langs de zuidelijke vaartdijk.

Ook de grensstreek van Herent met Winksele kwam onder water te staan. We worden herinnerd aan deze ramp door de inscriptie: “Inondation du 14 mai 1906” op de linkerstijl van het poortgebouw van het Duigemhof. De Hogebeek, die vlak naast deze hoeve loopt, zette heel de omgeving volledig blank.

(naar een tekst uit Terugblik, van 24 mei 2013)


Ook de Mechelsestraat, Brusselsestraat, Minderbroedersstraat in Leuven deelden in de brokken. Dat was gelijk de aanleiding om het groot OLV-beeld van de Keizersberg op te richten. Om Leuven te  vrijwaren van rampspoed.


Hieronder zie je twee postkaarten van 'Le cataclysme à Louvain', In het Frans, zoals dat toen gebruikelijk was.


Share by: